Spillets regler

Lacrosse field with positions

Damelacrosse spilles med to lag bestående av ti spillere pluss opp til åtte innbyttere. Spillerne er gruppert i tre angrepsspillere, fire forsvarsspillere (inkludert keeper) og tre midtbanespillere. Et lag kan ikke på noe tidspunkt ha mer enn syv spillere på målsiden av den offensive sperrelinjen, eller ha mer enn åtte spillere på målsiden av den defensive sperrelinjen. Typisk vil ikke angrepsspillerne bevege seg under den defensive sperrelinjen eller forsvarerne bevege seg over den offensive sperrelinjen, men det er ingen regel som forbyr dette.

Det offensive målet med spille er å putte ballen i motstanderens mål ved å bruke crossen. Det defensive målet med spillet er å forhindre at motstanderen scorer, og ta fra motanderen ballen når de er i angrep.

Når du har kontroll ballen kan du fritt løpe så langt du vil, spille ballen til en medspiller eller skyte mot mål. En forsvarer kan forsøke å tvinge deg til å avgi kontroll på ballen ved å slå sin crosse mot din. Det kalles ‘checking’. Dette må dog gjøres på en måte som ikke utsetter andre for fare. Forsvarende spillere kan også forsøke å ta ballen fra luften med sin crosse når den blir forsøkt passet mellom spillere. Det er dog ikke tillatt å berøre ballen med hendene, foruten keeper som kan bruke hendene til å redde skudd med.

Det er to grupper av feil; mindre og større. Hvis spille gjør en mindre feil så får motspilleren fri possisjon. Da må alle mostpillere bevege seg minst fire meter unna. Personen som gjorde feilen må gå tilbake fire meter den retningen hun kom fra da hun gjorde feilen. Hvis en spiller gjør en større feil får også den feilede spilleren fri posisjon, men spilleren som gjorde feilen må starte fire meter bak den feilede spilleren. Når spillet settes igang igjen ved at dommeren blåser i fløyten kan den feilede spilleren fortsette spillet enten ved å bevege seg med ballen, eller spille ballen til en medspiller (det er ikke et frikast, men fri posisjon).

Ballen er laget av solid gummi, og er litt større enn en tennisball. Når denne kastes så er det fare for at spillere kan skades. Derfor må sikkerhetsutstyr brukes for å forhindre skade. Siden reglene for damelacrosse er strengere når det kommer til fysisk kontakt enn for menn, er det obligatoriske verneutstyret begrenset til tannbeskyttelse. Det anbefales dog at gode hansker og øyebeskyttelse brukes. En nesebeskytter kan også brukes, men hjelm og full ansiktsmaske kan ikke brukes av andre enn keeper.

Dette var et kort sammendrag av de viktigste delene av spillet. De komplette reglene kan finnes på Filacrosse sin nettside (kun engelsk).